АКТУЕЛНО

Изложба слика ,,Путовање реком” Јелене Бадњевац Ристић у Галерији Културног центра Кула, свечано отварање 21. фебруар 2022. у 18 часова

netJBR katalog 2022

НЕКОЛИКО РЕЧИ О ЛИРСКИМ ИЛУЗИЈАМА
ЈЕЛЕНЕ БАДЊЕВАЦ РИСТИЋ

Ликовно нотирање лирских илузија. Та помисао ме затекла , када сам се срео, да не кажем суочио са сликама Јелене Бадњевац Ристић. И сада тражим речи од полена, да бих јасније дочарао ту урбану господственост на њеним платнима. Сликање плавим нотама, проузрокују музику опчињености и наврате посматрача на сањарење. Некада, у младости сам посматрао слике Драгана Гавриловића Тамнавца који се разбокорио у Паризу. Улице које је сликао увеле би посматрача у себе. Могао је ходати, уживајући у свему што улица дарује. Тај догађај, слатка поетска превара, осећа се и у Јелениним сликама. Не могу, а да себи не поставим питање, да ли сам као посматрач у сан запао. Чиме се бавим, гледањем, слушањем музике или питким измишљањима нових предела. Иако су њени повремени пејзажи постојећи, преливени су нестварним вошплавом. Можда су то беле кошуље осунчане сном. Да будем мало одређенији, без намере да тај ликовни плисир реметим, већ да га изместим на осунчану страну. Њени банатски мотиви имаји шумадијску кошуљу, осећају се на моравске тишаје. У посматрачу изазивају потребу да слику загледају и са наличја, да скину боју коју виде, да би пронашли ону којој се диве. Тако се ваљда стиже до оне завршне речи, дивота. Док ове речи себи изговарам, рецитујем, сматрајући их својим стиховима, осећам зебњу. Страх ме је да изађем из дамарања импресије, и не паднем у замку критичара. Због тога одустајем од речи. Гледам и ослушкујем. Другујем са врховима кровова под надстрешницом облака. Ту сам са оним што ме тера да размичем трепавице и упијам жеље…

07.03.2021. Рогатица СЛОБОДАН РИСТОВИЋ
песник

Изложба Јелене Бадњевац Ристић у Клубу Народног позоришта Београд

У Клуб галерији Народног позоришта у Београду, 31. маја 2018. године, посетиоци су имали прилику да уживају у дивним радовима Јелене Бадњевац Ристић, сликарке из Панчева, и староградској музици коју је изводио трио музичара, такође из Панчева. 
Изложбу је отворила Јазмина Кланица, историчар уметности.

Колонија Сурчин 2016.

Самостална изложба Јелене Бадњевац

Каталог

%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%82%d1%98%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%99%d0%b8%d1%86%d0%b0-01

У Дому културе „Вук Караџич“, у Омољици, пред многобројном пуликом, 17. марта 2016. године, отворена је 29. самостална изложба Јелене Бадњевац, сликарке из Панчева. Ауторка се представила јавности са 21 опремљеном сликом рађеном техником уље на платну.

Јелену је присутнима представио Ђурица Јованов, директор Дома културе „Вук Караџић“, док је Милосав Урошевић, сликар, говорио о ауторки и њеним радовима и званично отворио изложбу.

Књижевница Нада Малек, обраћајући се присутнима прочитала је своју кратку причу о ауторки изложбе Јелени Бадњевац. Прича је настала вишегодишњим дружењем ове две уметнице а на књижевни начин описује стваралачки рад Јелене Бадњевац.

Обраћајући се присутнима, Божидар Витас је у име УЛУ „Сергеј Јовановић“ из Београда, чији је и Бадњевац члан, честитао ауторки на успешној изложби а Дому културе „Вук Караџич“ на истрајавању у организацији Међународног фестивала фотографије који траје већ 47 година.

Ево шта у каталогу изложбе, између осталог, каже Александра Хајдин, књижевница: – Када помислиш да си одживео живот, предај се умирујућем дејству Јелениног стваралаштва!

Пред њим и умор зна да треба да се повуче.